Hoe verander jij? Stop met complex! Keep it simple!

Ik schrok me wezenloos vorige week, toen ik de nieuwsbrief van Ben Tiggelaar binnen kreeg. Bij hem volgde ik een tijdje geleden een waanzinnig inspirerende masterclass over verandergedrag en heb er zelfs een licentie weten te bemachtigen om zijn gedachtengoed te mogen uitdragen.

Wat schreef Ben Tiggelaar

"Waarom we moeten stoppen met cultuurverandering" Hij schreef dat hij van mening is dat het vooral verspilling van tijd, geld en energie is. Ik liep al rood aan van woede, of verbazing. Ik ben even kwijt welke emotie nu ook alweer de boventoon voerde. In alle voedingsmiddelenbedrijven is iedereen namelijk inmiddels wettelijk verplicht om actief bezig te zijn met voedselveiligheidscultuur.

En alle GFSI erkende voedselveiligheidsstandaarden, zoals BRC, IFS en FSCC22000 hebben het op enige manier als verplichte eis opgenomen. Is dat dan allemaal onzin?

Inhoud nieuwsbrief

Iets verderop in de nieuwsbrief kwam gelukkig een toelichting van @bentiggelaar. Cultuur veranderingen gaan vaak over "onzichtbaar" en "complex". En wat wil nu het geval? Als veranderingen complex zijn en onzichtbaar, dan weet je dat deze vrijwel zeker NIET gaan lukken.

Wat werkt wel

In kleine stapjes werken je normen en waarden vertalen naar concreet gedrag. Gedrag dat je kunt zien en kunt horen, gedrag dat je aan je medewerker of je collega voor kunt doen. Bedrijven die dat doen, die komen langzaam in beweging. Toevallig ken ik er een paar, van dat soort bedrijven.

Concrete gedragsveranderingen

Bezig zijn met het containerbegrip cultuur is dus inderdaad onzin. Daar moet je direct mee stoppen. Start met concrete gedragsveranderingen. En als je daar eens meer over wilt weten, kijk dan eens op onze website waar je inmiddels allemaal bouwstenen vindt om te werken aan dat concrete gedrag. En vrijblijvend sparren kan natuurlijk ook. Ik kom graag bij je op de koffie of nodig je bij mij uit.

Quality Workflow programma

In het Quality Workflow® programma over voedselveiligheidscultuur besteden we vanzelfsprekend veel aandacht aan vertrouwen. In de Quality Workflow® training voedselveiligheidscultuur,  bij de implementatie van de Quality Workflow® cyclus maar ook in de app wordt je hiervoor actief gestimuleerd. Wil jij hier meer over weten? Of ben je nu ook nieuwsgierig naar de andere Quality Workflow® bouwstenen? Neem dan snel contact met ons op voor een kop koffie en een goed gesprek.

Geplaatst in Continu verbeteren, Food safety, Mensen in beweging, Quality assurance, Voedselveiligheidscultuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *